ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΣΙΣ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΙΑΣΙΣ! Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 6ης Υ.ΠΕ.!

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

'Ξεσκονίζουν' το ΠΓΝΠ!

Τις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων που έγιναν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας από το έτος 2001 και μετά «ξεσκόνισαν» στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας που βρέθηκαν στο Ρίο ύστερα από εντολή της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού "Ατζέντα της Πάτρας" που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη. Οι «Ράμπο» της Υγείας εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε προμήθειες μηχανημάτων που έγιναν από την εταιρεία Siemens, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που έχει δρομολογηθεί σε όλη την χώρα για 428 συνολικά συμβάσεις που συνήψε με νοσοκομεία και άλλους φορείς Υγείας η γερμανική εταιρεία.

Μάλιστα το πόρισμα των επιθεωρητών θα διαβιβαστεί και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ύστερα από απαίτηση του προέδρου της Σήφη Βαλυράκη προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν παρατυπίες και διαδρομές μαύρου χρήματος και αν πίσω από αυτές βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ατζέντας» μια από τις συμβάσεις που μπήκε στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών είναι του έτους 2004 όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προμηθεύτηκε από την Siemens ένα ακτινοενδοσκοπικό μηχάνημα. Ανάλογες συμβάσεις συνήφθησαν το 2008 και με την Δ.Υ.ΠΕ. Δυτικής Ελλάδος, για την προμήθεια ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος, ενώ το 2005 η Δ.Υ.ΠΕ. Δυτικής Ελλάδος προμηθεύτηκε από την Siemens έναν μαστογράφο.

Όλα αυτά ελέγχονται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και τα σχετικά πορίσματα θα διαβιβαστούν στην υπουργό και στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Πάντως, όλες οι προμήθειες, όπως αναφέρουν πληροφορίες έγιναν ύστερα από διαγωνισμούς στους οποίους μειοδότησε η γερμανική εταιρεία.

Εκείνο που, ωστόσο, προβληματίζει τους «Ράμπο» της Υγείας είναι ότι σε πολλούς από τους διαγωνισμούς που συμμετείχε η Siemens για την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία της χώρας ανεδείχθη μεν μειοδότης χωρίς, όμως, να έχουν κατατεθεί προσφορές από άλλες εταιρείες... Κάτι που είχε καταγγελθεί και στον 4ο Ειδικό Ανακριτή της Αθήνας κ. Νίκο Ζαγοριανό.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΕΥΥΠ

Σε έγγραφο που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Από τις 428 συμβάσεις Siemens για τα νοσοκομεία και φορείς υγείας, έγινε επιλογή πανελλαδικά σε περιπτώσεις διαγωνισμών που έγιναν από το υπουργείο ή τους φορείς (όχι του υπουργείου Ανάπτυξης).

Εξ’ αυτών, κατ’αρχήν, επιλέγησαν αυτές με υψηλό τίμημα συνεχώς μειούμενο, με προοπτική βέβαια την όσο το δυνατόν πληρέστερη ολοκλήρωση προφανώς σε βάθος χρόνου (όχι βέβαια σε 10 ημέρες που όριζε το έγγραφο του κ. Βαληράκη).

Έτσι επιλέγησαν 50 περίπου οικονομικοί επιθεωρητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βόρεια Ελλάδα) και χωρίστηκαν ανά δύο, αναλαμβάνοντας τις υποθέσεις σε μεγάλα νοσοκομεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.), ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, φορείς κ.λπ. Η έρευνα γίνεται επιτόπια στους φορείς και σύντομα θα υπάρξουν πορίσματα, όπου είναι δυνατόν.

Ενδέχεται να υπάρξουν περιπτώσεις που θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος. Η έρευνα έχει αρχίσει από τις 16 Μαΐου για το ΣΕΥΥΠ Αθηνών και από 25/5 για το ΣΕΥΥΠ Βορείου Ελλάδος».